Zdravljenje s hialuronom

S starostjo se viskoznost skupnega tekočine zmanjša, pri starejših pa obstajajo težave z gibljivostjo komolcev, kolen. V našem telesu se proizvaja naravno "mazivo" glukozaminoglikana. Ta pomembna snov je bolj znana kot hialuronska kislina, potrebna je za sklepe. Pojavijo se v vseh celicah telesa, v nekaterih organih pa opazimo visoke koncentracije te kisline. Pri mladih se snov proizvaja naravno.

Človeške kosti in hrustanca vsebujejo hialuronsko kislino, zlasti v hialinskem hrustanču, ki pokriva vrhove dolgih kosti. Je del sinovialne tekočine, viskozne substance, ki napolni sklepne votline, pomaga "potisniti" glavo sklepa znotraj vrečke. Če hialuronske kisline ni dovolj, se hrustančno tkivo začne oslabiti in tanjšati. Ko se nivo snovi obnovi, obrabljeni hrustanci lahko ponovno delujejo brez napak, mobilnost se vrne v sklepe.

Sklepni hrustanec in sklepna tekočina – spodaj predstavljene lastnosti jim omogoča vsebnost  hialuronske kisline:

 • Konce kosti prekriva gladek sklepni hrustanec, ki preprečuje drgnjenje in trenje kosti med seboj.
 • Tako omogoča gladko drsenje sklepnih površin med seboj.
 • Obliva ga sklepna tekočina, ki deluje kot mazivo
 • Sklepna tekočina in sklepni hrustanec delujeta tudi kot amortizer za udarce in obremenitve.
Poškodba meniskusa je najbolj pogosta poškodba v kolenskem sklepu. Po številnih statistikah artroskopski posegi na kolenih z odstranitvijo dela meniskusov v kasnejših letih privedejo do pojava artroze (degeneracije hrustanca),
ki se nenazadnje konča z umetnim kolenom. Rehabilitacija po operaciji traja vsaj tri tedne. Neredko pa jo spremljajo tudi neugodne pooperativne bolečine ter tudi otekanje sklepa.

V ambulanti vam ponujamo možnost zdravljenja poškodovanega meniskusa s pomočjo s hialuronske kisline. Pri zdravljenju sta potrebni zgolj dveh injekciji v razmaku dveh tednov.
Posebej obdelana Hialuronska hidrogel kislina se injicira neposredno v prizadeti sklep, kjer hialuronska kislina spremeni sklepno tekočino v hrustancu na tak način, da zmanjša bolečino in trenje v sklepu, ter postopoma vodi
v zaraščanje poškodovanega meniskusa. Za dolgoročen uspeh je potrebna takojšna istočasna fizioterapija in intenzivna vadba.
Uspeh zdravljenja se lahko še poveča z dodajanjem tekočega kolagena v sklep istočasno, ali naknadno. Pred začetkom terapije je potreben predhodni razgovor z ortopedom specialistom.

 

Delovanje:

 • Mazanje sklepov
 • Blaženje(amortizacija) sil na sklep
 • Zaščita sklepnega hrustanca in mehkih tkiv pred mehanskimi poškodbami
 • Protivnetno in protibolečinsko delovanje

 

 

Nekatera druga stanja, ki se prav tako zdravijo z uporabo hialuronske kisline

 

 • Tendinoza Ahilove tetive: kombinirano zdravljenje z injekcijami hialuronske kisline in kolagena, ob istočasni potekajoči frikciji same tetive.
 • Manipulacija fascij je učinkovito orožje pri bolečini na številnih mestih lokomotornega aparata. Fascija povezujejo kosti, mišice, živce in jo najdemo po celem telesu. Zakrčenost povzroča bolečine, otežuje cirkulacijo, pospešuje vnetja in stiska živce, ki potekajo skozi ali ob fascijah. Mobilizacija fascij zmanjša bolečine in sprosti celotne sisteme kot so ramenski obroči, vratna in ledvena hrbtenic in mišičje okončin. S pomočjo hialuronske kisline odpravimo posledice dolgotrajnih neprimernih drž,stresnih zakrčenosti in dolgotrajnih preobremenitev.
 • Obraba kolena (artroza) je povezana z zmanjšanim obnavljanjem hialuronske kisline, saj se pri poškodbenih in obrabnih boleznih sklepov  količina hialuronske kisline zmanjšuje, sklepna tekočina izgublja viskoznost, kar ogroža njeno funkcijo in privede do slabše gibljivosti in bolečin v kolenu

 artroza kolena

 

 

Hidrogelna oblika hialuronske kisline (Hialuron Hidrogel)

Še močnejše in izboljšano delovanje. Dolgotrajen učinek pri večini bolnikov z artrozo kolena po samo dveh injekcijah v razmaku enega tedna:

 • Izboljšanje visokoelastičnih lastnosti
 • Zmanjša trenje med sklepnimi površinami
 • Zveča tvorbo kolagena in debelino hrustanca
 • Zavira vnetje
 • Zavira razgradnjo hrustanca
 • Zmanjša bolečine

Hidrogel hialuronska kislina je primerna predvsem za aktivne in poklicne športnike. Preparat, ki ščiti in regenerira kolena tudi pri ekstremnih obremenitvah (maratonci, nogometaši, rokometaši, košarkarji)

 

 

 

 

 Pred zdravljenjem s hialuronsko kislino obvestite svojega zdravnika, v kolikor:

 • ste alergični na hialuronsko kislino ali na beljakovine po Gramu pozitivnih bakterij
 • imate okužbo ali bolezen kože na kolenu

Najpogostejši neželeni učinki na mestu injiciranja so:

 • bolečina
 • otekanje
 • rdečina
 • vročina

Te reakcije so navadno blage in kratkotrajne. Poročali so tudi o bolj izraženih vnetnih reakcijah po apliciranju pripravkov hialuronske kisline. V primeru pojava teh ali drugih simptomov, kontaktirajte svojega zdravnika.

Priporoča se, da se izogibate močnejšim obremenitvam in aktivnostim (npr. tenis, tek) ali daljšemu obremenjevanju s telesno težo (stanje) okrog 48 ur po injekciji.

  

 

  

Klinični primeri zdravljenja poškodb s hialuronsko kislino

 

EKSPERTNO MNENJE skupine osmih mednarodnih strokovnjakov, leta 2015:

 • Hialuronska kislina je učinkovito zdravljenje za blago do zmerno artrozo kolena.
 • Uporaba hialuronske kisline je močno priporočena tudi pri športnikih s problemi s sklepnim hrustancem, saj pri visokem deležu oseb zmanjša bolečino, izboljša fukcionalnost in kaže sposobnost zaviranja razvoja artroze.

Ali je intra-artikularna hialuronska kislina uporabna pri športnikih in nogometaših?     Parisaux JM.  Medicinski in kirurški inštitut za ortopedijo Monako, Principaute de Monaco. XXVII Mednarodna medicinska konferenca skupine za izokinetiko, Barcelona, 2.-4. junij 2018 (P 592)

 

Zdravljenje s hialuronsko kislino po artroskopiji kolena je primeren način za doseganje dolgotrajne* stabilizacije rezultatov zdravljenja. (* bolnike so spremljali dve leti)

Intra-artikularna hialuronska kislina po artroskopiji kolena: dvoletna raziskava.    Hempfling H. Berufsgenossenschaftliche Unfallklinik, Murnau am Staffelsee, Nemčija. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc. 2007;15(5):537-46

 

Hidrogelna hialuronska kislina pri boleči artrozi kolena je zmanjšala bolečino v mirovanju in gibanju ter pripomogla k bistvenemu zmanjšanju uporabe protibolečinskih zdravil. Po enem letu je bila bolečina še vedno za polovico manjša kot pred zdravljenjem.

Ferdinando Priano. Early Efficacy of Intra-Articular HYADD® 4 (Hymovis®) Injections for Symptomatic Knee Osteoarthritis. Joints 2017;5:79–84

 

Hidrogelna hialuronska kislina je pri zdravljenju poškodb meniskusov kolena značilno zmanjšala bolečino, povečala funkcionalnost kolena, značilno zmanjšala dolžino in globino poškodbe (ocena z MRI).

Zorzi et al.  A new hydrogel for the conservative treatment of meniscal lesions: a randomized controlled study. Joints2015;3(3):136-145