Artroskopija kolena

Gre za poseg, ki jeArtroskopija tako kirurgu omogoča podroben pregled vseh sklepnih struktur, tudi tistih, ki so sicer pri klasičnih kirurških posegih težko vidne ali celo nedostopne pregledu. Artroskopija kirurgu omogoča podroben pregled vseh sklepnih struktur, tudi tistih, ki so sicer pri klasičnih kirurških posegih težko vidne ali celo nedostopne pregledu. Je minimalno invaziven kirurški poseg, ki se uporablja za diagnostiko in zdravljenje poškodb in obolenj sklepov. 

Artroskopijo kolena izvedemo odvisno od vrste poškodbe ali obolenja, ki ga z artroskopskim posegom zdravimo v lokalni, spinalni ali splošni anesteziji.

Po pregledu sklepa se odločimo za način zdravljenja, ki ga v veliki večini izvedemo istočasno. Minimalno odstranimo poškodovane dele meniskusa, zagladimo poškodbe in sklep izperemo. Ocenimo obseg in globino poškodbe sklepnega hrustanca in se odločimo za nadaljnje ukrepe.

Za podaljšanje učinka artroskopije in zmanjšanje pooperativnih bolečin se svetuje aplikacija hialuronske kisline v sklep, saj je z raziskavami ugotovljeno, da je zdravljenje s hialuronsko kislino po artroskopiji kolena primeren način za doseganje dolgotrajne* stabilizacije rezultatov zdravljenja. (* bolnike so spremljali dve leti).

V primeru poškodb križnih vezi pa se poseg izvede kasneje.

Povezava: