Vstavitev umetnega kolena

Obraba ali artroza kolenskega sklepa je pogosta bolezen pri ljudeh v zreli dobi. Glavni vzrok za nastanek prizadetosti sklepnega hrustanca je dolgoletna preobremenitev sklepa, posebno pri preveliki telesni teži, predhodnih poškodbah vezi in meniskusov ter posebej pri zlomih v predelu kolena.

Za obrabo kolena je značilno stanjšanje in razgradnja sklepnega hrustanca - artroza. Bolezen spremlja bolečina, v začetku samo ob obremenitvi, kasneje pa vedno pogosteje tudi med počitkom. Naraščanje bolečine je običajno postopno skozi leta.

Kolenski sklep tvorita stegnenična polkrožna kondila in skoraj raven plato golenice. Med seboj drseče površine prekriva sklepni hrustanec, ki omogoča neboleče gibanje v sklepu. Pri obrabi se hrustanec stanjša in končno tudi izgine. Gibljivost postane omejena in boleča. Pojavijo se kostni izrastki, ki še dodatno omejijo gibe v sklepu. V hudo težavni fazi je gibljivost v kolenu močno omejena in pojavi se sprememba osi obremenitve, kar še poveča težave.

Nudimo/organiziramo vam vstavitev endoproteze kolena svetovno priznanega francoskega proizvajalca  AMPLITUDE. Poleg običajne vstavitve umetnega kolena,  nudimo tudi možnost vstavitve delne, to je »parcialne endoproteze«, kjer je operativeni  poseg manjši, manj travmatski. Za tak poseg morajo biti izpolnjeni pogoji samo enostranske obrabe kolenskega sklepa ob ohranjenih in nepoškodovanih vezeh.

Ob pomoči zelo natančnega in dodelanega inštrumentarija vstavljene endoproteze kolena omogočajo skoraj polno in nebolečo gibljivost zamenjanih sklepov. Niso potrebne nikakršne omejitve glede fizične aktivnosti in načina gibanja. Odsvetujemo ekstremne obremenitve, ki skrajšajo življenjsko dobo vsadka.

Kirurške posege izvajamo v Kirurškem Sanatoriju Rožna dolina, kjer prijazno in strokovno osebje poskrbi za čim hitrejše okrevanje in ponovno vzpostavitev normalnega gibanja.

Operacije se izvajajo koncesijsko.

V kolikor zaradi težav z obrabljenim kolenom ne morete čakati v čakalni vrsti, vam je omogočen tudi samoplačniški poseg izven rednega operativnega programa.

Povezava: