Operativna korekcija deformiranega palca "HALLUX VALGUS"

Deformacije stopalnih kosti lahko močno spremenijo kakovost življenja pacientov, ki jim anatomske nepravilnosti povzročajo bolečine, zaradi otekline na stopalu pa so nezadovoljni tudi z videzom svojih nog. Bolečine v stopalih, ki jih ne odpravi niti udobnejša obutev, so lahko posledica anatomskih sprememb v kosteh nožnega palca. Hallux valgus je pogosta težava, trikrat pogosteje se pojavlja pri ženskah kot pri moških. Z bolj ali manj izraženo deformacijo palca na nogi se spopada vsak četrti Slovenec med 18. in 65. letom.

Neprijetno deformacijo palca stopala, ki se kaže kot boleča ukrivljenost palca in neprijetna razširitev sprednjega dela stopala, in se s staranjem slabša, rešujemo z operativno korekcijo, ki vzpostavi normalno obliko in širino stopala.

Vzrokov za nastanek je več: dednost, obremenitve na delovnem mestu, obutev (visoke pete, ozki čevlji), plosko stopalo in splošna vezivna ohlapnost. Neredko v nastanek težave vodi kombinacija naštetega.Operativno zdravljenje hallux valgusa je edini način odprave deformacije. Z njim ponovno dosežemo pravilno kostno anatomijo prsta oziroma stopala. Z vsemi preostalimi ukrepi pa le lajšamo nastale težave ob ukrivljenem prstu (bolečine, otiščanci).

Po operaciji gre pacient še isti dan domov, hospitalizacije ni. Tovrstni posegi na stopalu ob navedeni anesteziji ne potrebujejo hospitalizacije.

Povezava:

https://www.kirurski-sanatorij.si