Operativno zdravljenje ahilovih tetiv

Ahilova tetiva je najdaljša tetiva v telesu. Pravzaprav gre za najmočnejšo enoto v telesu, skupaj z mečnimi mišicami ter najdebelejšo in najmočnejšo tetivo v telesu. Najpogosteje se omenja poškodba ahilovih tetiv kot tendinoza tetive ali ruptura tetive (delna ali popolna). Bolečina se pojavi po navadi nad zadnjim delom pete. Velikokrat se zgodi, da je tetiva v tem delu tudi vidno zadebeljena in boleča na dotik. Bolečina je izrazita predvsem pri povišani telesni dejavnosti (tek, hitra hoja, planinarjenje).

Če se zdravljenje ne začne pravočasno, lahko pride do natrganin ali celo popolne rupture tetive. 

Prizadetost Ahilovih tetiv je zelo težko rešljiv problem. Vzroki za nastanek boleče zadebelitve tetive so bolezenski (npr. urični artritis oz. putika, nekatere oblike revmatskih bolezni) ali pa najpogosteje posledica preobremenitve tetive. Največkrat jo preobremeni tek na dolge proge, tek po trdi podlagi, neprimerna tekaška in pohodna obutev.

Svetujemo uporabo udobne obutve in ortopedskih vložkov po meri. Z ortopedskim vložkom po meri skorigiramo hojo in rahlo dvignemo pete, da se napetost ahilove tetive zmanjša. Največkrat se bolečine postopno zmanjšajo in po navadi v roku 1–2 mesecev v celoti odpravijo. Pri začetnih oblikah je smiselna uporaba samo silikonske petne blazinice. Pri vseh bolj športno aktivnih se priporoča, da se nekoliko zmanjša tudi intenziteta treningov.

V začetku se poslužujemo konzervativnega zdravljenja, kjer kombiniramo injekcijsko zdravljenje s kolagenskimi ali hialuronskimi injekcijami in fizioterapijo. Če to ne zadostuje, se odločimo za operativni poseg, pri katerem peto razbremenimo ali napravimo toaleto Ahilove tetive.

Povezava:

https://www.kirurski-sanatorij.si