Ambulantna ortopedija

Ortopedija je veja medicine, ki se ukvarja z boleznimi in poškodbami gibal; torej sklepov, kosti in vezi. Z novimi možnostmi diagnostike in zdravljenja postaja ortopedija vedno bolj aktivna medicinska stroka, v zadnjem času pa se vse bolj uveljavlja kot preventivna dejavnost. V naši ambulanti vam nudimo:

  • standardne specialistične ortopedske preglede
  • specialisitčne ortopedske preglede za otroke
  • diagnostiko vzrokov za bolečine v sklepih in hrbtenici, ter nasvete za njihovo odpravo
  • ultrazvočne preglede mehkih tkiv in sklepov
  • ocene slikovne diagnostike (rentgen, MRI, CT)
  • Zdravljenje najpogosteje poteka konzervativno, ne-operativno, skupaj z uporabo ultrazvoka.
  • Če je indicirano, uporabljamo t.i. „blokade“ za hitro zmanjšanje ali odpravo bolečin.
  • samoplačniški pregled

Poslužujemo se tudi z dokazi podprte biološko regulativne medicine – injekcijskega zdravljenja sklepov, sklepnih ovojnic, tetiv in vezi z hialuronom ali kolagenom, s čimer lahko bistveno skrajšamo čas rehabilitacije.

V primeru, da je to potrebno, vas lahko napotimo tudi na dodatne diagnostične postopke in preglede (npr. RTG, CT, MRI, EMG, scintigrafija).

V primeru potrebe po operativnem zdravljenju vam omogočimo posege, ki jih opravljamo, ali pa vas napotimo k ustreznim specialistom.

 

Ob pregledu pri nas se najprej pogovorimo o vrsti težav, njihovem trajanju, o stvareh, ki bolečine umirjajo ali poslabšajo. Priporočljivo je, da na pregled prinesete vse svoje prejšnje izvide in rentgenske posnetke. Pomembni so tudi izvidi drugih specialistov, posebej, če imate morebitne spremljajoče bolezni ter podatki o zdravilih, ki jih jemljete. Vsaka bolečina ali navidezna deformacija še ne pomeni bolezni ali okvare, lahko pa je njen prvi znak.

Bolniki pogosto obiščejo ortopedsko ambulanto še zaradi športnih poškodb, zanima jih ocena delazmožnosti in korekcije deformacij na stopalu, kot so ukrivljen nožni palec (hallux valgus), trn v peti in ploska noga. Starši pogosto pripeljejo na pregled svojega otroka zaradi nepravilne hoje ali drugih motenj v rasti npr. slabe drže in skolioze.