Zdravljenje sklepov in hrbtenice s kolagenom

STORITVE

Kolagen je osnovna substanca telesnega veziva in je osnovna gradbena enota kože, sklepnih ovojnic, vezi, tetiv, mišičnih ovojnic. Kolagen se v telesu obnavlja zelo počasi, in tudi sposobnost obnove in tvorba novega kolagena z leti hitro upada. Telo štiridesetletne osebe npr. proizvaja zgolj 60% kolagena, kot pa telo osebe v dvajsetih letih. Telo šestdesetletne osebe pa tvori zgolj še 30% kolagena, kot pa pri dvajsetih letih.

Osnovni vzrok za obrabne spremembe v sklepih, hrbtenici in za okvare mehkih delov okoli sklepov, je ravno pomanjkanje kolagena v telesu. Vse te poškodbe se zdravi z dodajanjem kolagena z injekcijami v okolico prizadetih struktur, saj zaradi posebnih dodatkov oz. "usmerjevalcev", ki usmerijo molekule koalgena na zaželjeno mesto, ni potrebno dajanje injekcij neposredno v sklep. Posledično je terapija manj boleča, in nevarnosti za okužbo sklepov ali pa druge stranske učinke, praktično ni. 

Zdravljenje s kolagenom je dolgoročno, saj traja okvirno šest tednov - prva dva tedna dvakrat tedensko, kasneje samo še enkrat tedensko. V času zdravljenja niso potrebne nikakršne omejitve pri telesni aktivnosti, temveč je slednja močno zaželjena oziroma priporočena, saj ravno povečana telesna aktivnost pospeši vgradnjo dodanega kolagena in posledično celjenje poškodb.

S kolagenom se lahko uspešno zdravijo bolezni in obrabe celotne hrbtenice, kolkov, ramen, komolcev in tetiv. Zdravljenje je primerno tudi kot preventina najbolj obremenjenih sklepov in tetiv pri športnih tekmovalcih in rekreativcih.